Leiders van de toekomst

8 essentiële stappen

Michael Jongeneel

Curriculum

Michael Jongeneel is, na een carrière bij onder andere McKinsey, op 33-jarige leeftijd lid van de Directie van Triodos Bank NV geworden als COO. Inmiddels is hij sinds 2012 algemeen directeur van Triodos Investment Management BV. Daarnaast is Michael reeds enkele jaren lid van de raad van toezicht van het Zuwe Hofpoort Ziekenhuis en commissaris bij Sustainalytics.

Tevens is hij lid van denktank Worldconnectors, van de adviesraad van Social Enterprise NL en van Stichting laluz. Het blad Management Team heeft Michael in 2012 reeds in de Top 100 van toekomstige CEO’s geplaatst. Elsevier noemde Michael ook als aansprekend voorbeeld in het artikel over ‘Commissaris nieuwe stijl’ (2013).

Motivatie

Al sinds mijn studententijd heeft het onderwerp leiderschap en persoonlijke ontwikkeling mijn bijzondere interesse – zowel in het privéleven als in het zakelijke. In mijn tijd bij McKinsey heb ik ook de groep in Amsterdam geïnitieerd die zich vanuit de organization practice hierin verdiept heeft. Ook bij Triodos Bank heb ik veel aandacht gericht op dergelijke onderwerpen.

Het idee voor dit boek is in november 2010 in Zuid-Afrika geboren tijdens een Natural Leadership-programma. Onderdeel van dat programma was een zogenaamde vision quest. Ik bracht 36 uur achtereen in de wilde natuur door, zonder beschikking te hebben over een mobiele telefoon, iPad, boek of eten, en zonder ook maar één mens om me heen. Dat gebeurt mij niet zo vaak. Nooit eigenlijk. Tijdens die vision quest kwam onder andere een synopsis voor een boek over leiderschap bij mij binnen. De kern van de synopsis heeft toen ook geleid tot een ring die ik nog altijd draag.

Maar ik was 37. Dan ga je toch geen boek over leiderschap schrijven? Dacht ik. Het duurde drie jaar voordat ik me realiseerde dat dat een conventie van de maatschappij was, en niet van mij. Met dit boek hoop ik een bescheiden bijdrage te kunnen leveren aan de zoektocht naar nieuw leiderschap in het licht van de ontwikkeling van de mensheid en haar bewustzijn.
Hopelijk kan het boek ook jou inspireren!

Vind me op LinkedIn.

Lancering