Leiders van de toekomst

8 essentiële stappen

Guido van de Wiel

Curriculum

Guido van de Wiel is eigenaar van Wheel Productions, een bedrijf dat zich toelegt op story telling in organisaties. Verder is hij hoofdredacteur van het platform Duurzaam Nieuw Organiseren en vaste coach bij Rotterdam School of Management.

Hij schreef (mee aan) boeken als Organiseren en HR in 2025, Innoveerkracht, Teams van de toekomst, Organiseren met toekomst en Cirkel van verandering. In 2010, 2012 en 2013 is hij genomineerd als Trendwatcher of the Year.

Motivatie

Voordat ik mijn eigen bedrijf opzette, was ik werkzaam als senior consultant bij Berenschot. Daar hield ik mij bezig met stakeholdermanagement als instrument om een grootschalige transitie in de agrarische sector te bekrachtigen. De transitie behelsde het terugdringen van het gebruik van gewasbeschermingsmiddelen. Een belangrijke vraag die leiders van de toekomst zich stellen is: op welke manier heeft mijn handelen een positief effect op de natuur, op de toekomst en op de volgende generatie?

Vanuit de boekproductie Organiseren met toekomst kwam ik in aanraking met Remeker, een kaasboerderij met een geheel andere bedrijfsvoering dan gewoon was in die branche. Dieren zonder antibiotica, geen gifstoffen meer in de grond en het toewerken naar gezonde kringlopen. Daar zag ik: er zijn pioniers nodig die op een radicaal nieuwe manier durven te besluiten en handelen.

Zelf ben ik vanaf de oprichting betrokken bij de netwerkorganisatie Verdraaide organisaties, waarin wij een manier van denken en handelen uitdragen waarbij de bedoeling (opnieuw) voorop komt te staan. Zo kon het toch nooit de bedoeling zijn om jaar in jaar uit structureel gif te spuiten op de vele landerijen? Al deze inzichten sluiten naadloos aan op het denken over nieuw leiderschap in termen van win-win-win.

Ook voelde ik – dankzij gesprekken met Michael Jongeneel, maar ook door een retraite bij Paul de Blot, een opleiding bij leiderschapstrainer Manfred van Doorn en twee jaar in studie geweest te zijn bij een kabbalistische rabbijn – dat het denken in bijvoorbeeld planet-profit-people niet het startpunt is van nieuw leiderschap. Door in jezelf een bron aan te boren (die wij in ons boek iederliefde zijn gaan noemen), wordt het denken en handelen volgens MVO-maatstaven (maatschappelijk verantwoord ondernemen) ineens een gevolg in plaats van een beginpunt van nieuw leiderschap.

Vind me op LinkedIn, Facebook en Twitter.

Lancering